Wednesday, May 30, 2012

Tutorial Colour Splash

Assalamualaikum w.b.t apa khabar semua
hari ni Farah nak buat tutorial colour splash
Colour splash tu apa
ni contoh gambarnya



- Mula-mula buka Adobe Photoshop korang, lepas tu klik File > Open
  (korang pilih la gambar yang korang nak )


- Baiklah, Farah gunakan gambar ni


- Lepas tu double klik pada background tu


- Nanti akan keluar macam ni

nanti akan jadi Layer 0
- Kemudian Create New Adjustment Layer ataupun klik pada gambar yang
  telah dibulatkan seperti dibawah ni


- Pilih Gradient Map 


lepas tu klik OK

- Gambar akan jadi macam ni nanti


- Kemudian klik pada Brush Tool ( B ). Pilih saiz yang bersesuaian



- Warnakan di tempat yang korang mahu


- Tiba-tiba masa korang warna tu, ada juga warna yang terkeluar,jangan
  risau, korang cuma pergi dekat Switch Foreground and Background Colors



nanti warna Foreground tu akan bertukar warna putih dan warna background tu akan tukar jadi warna hitam
ataupun nak senang tekan je ' X '
- Hasilnya nanti macam gambar kat bawah ni


- kemudian Save gambar tu 
  Farah selalu Save for Web & Devices



siap 

p/s : kalau tak faham jangan malu-malu nak tanya ye
maaf kalau ayat berterabur 







know what u do,do what u want =)

2 comments:

afifah said...

wah..i like this tutor...thanks share..nk try wat eh...

Nurfarahin Yusof said...

ok,.. ツ